maandag 22 november 2010

Balkenbrij - Hoe te bereiden.

Balkenbrij is een oud Belgische, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.
(BRON: Wikipedia).

Allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je zo'n heerlijke balkenbrij nou klaar?

1. Begin met de voorbereidingen. Laat de koekenpan op temperatuur komen en zet een bord met een verse witte boterham klaar.
2. Smeer de boterhammen met roomboter.


3. Laat het blok balkenbrij uitlekken.


4. Doe boter in de warme pan (en laat deze smelten).


5. Snijd mooie plakken van ongeveer één centimeter dik van het blok balkenbrij.


6. Kruid de plakken balkenbrij met peper en zout.


7. Bak de plakken ongeveer een minuut per kant todat ze goudbruin zijn.


8. Vergeet niet te keren!


9. Na twee an drie minuten zijn de plakken balkenbrij klaar.


10. Serveer de plakken op het gesmeerde brood. Beleg royaal!


11. Eet smakelijk!

Met dank aan: C.A. Mension, keurslager Pees

maandag 11 oktober 2010

Utrechtse heuvelrug.

Gisteren eens wandelend Nationaal Park Utrechtse heuvelrug bezocht.
Heerlijk om op 10 oktober in je t-shirt te kunnen wandelen.

De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug in het landschap van de Nederlandse provincies Utrecht en Noord-Holland tussen de randmeren in het noordwesten en de Rijn in het zuidoosten. De contouren van de lange heuvelrug die van Huizen tot Rhenen loopt tekenen zich overal duidelijk af. De Utrechtse Heuvelrug heeft meerdere 'toppen' boven de 50 m. Het hoogste punt is de Amerongse Berg met 69,2 m. boven zeeniveau. Het zuidelijkste punt is de Grebbeberg. De Utrechtse Heuvelrug heeft veel bos. Daarnaast vinden we er een aantal heidegebieden en enkele stuifzanden. Het gebied strekt zich van het Gooimeer tot de Nederrijn uit over een totale lengte van circa 50 km. De totale oppervlakte is ongeveer 23 000 ha. Daarmee is het na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland.